Dulapurile pot fi de multe ori o provocare atunci cand usile nu se inchid bine si lasa la vedere continutul lor sau atunci cand usile se inchid, insa sunt aliniate inegal, iar linia dulapului arata inestetic. De multe ori producatorul de mobilier este acuzat pe nedrept pentru problemele pe care le au usile dulapului. Adesea situatia tine de montajul balamalelor, nu de realizarea tehnica a corpului de mobilier.
Mobilierul fabricat in serie, care necesita sa fie montat de catre client, poate sa dea multe batai de cap, iar rezultatul sa nu fie perfect. Totusi, exista anumite secrete pentru a realiza montajul ca la carte. Sa vedem care sunt acestea:
1. Inainte de toate, verifica, cu ajutorul unei nivele, daca colturile interioare ale dulapului formeaza unghiuri de 90°. In caz contrar, imbinarile dintre baze si laturi trebuie ajustate.
2. Foloseste un boloboc pentru a determina daca dulapul este asezat drept pe orizontala si verticala. Unul din motivele pentru care usile dulapului sunt suprapuse este asezarea lui inegala.
3. Daca dulapul este aliniat corespunzator, iar usile dulapului in continuare nu se inchid firesc, atunci problema este una ce tine de montajul balamalelor. Acum totul depinde de tipul de balama cu care dulapul este echipat.
Balamalele clasice tip banda sau cu tija nu permit ajustari ulterioare, asa ca singura solutie este demontarea lor si ajustarea gaurilor, daca este posibil, desi in majoritatea situatiilor este vorba de o ajustare de cativa milimetri care nu face decat sa distruga suprafata de prindere. Singura solutie este inlocuirea balamalelor cu balamale aruncatoare, care au un sistem de prindere diferit si pot fi instalate fara probleme in locul celor vechi.
Pentru mobilierul ce vine echipat cu balamele aruncatoare, situatia este mult mai simpla. Alinierea usilor se poate realiza direct din balama, fara sa fie necesara demontarea, pentru majoritatea modelelor de balamale aruncatoare.
Balamalele aruncatoare au un reglaj lateral, unul pe inaltime si unul in adancime care permit ajustarea usilor chiar si dupa ce sunt montate. Diversele tipuri de balamale aruncatoare permit 1, 2 sau toate 3 reglajele de mai sus, in functie de complexitatea modelului.
a) Reglajul lateral ajusteaza pozitia stanga – dreapta a usilor si se realizeaza prin modificarea pozitiei surubului de fixare din partea interioara a bratului de balama.
b) Reglajul pe inaltime ajusteaza pe vertical pozitia usilor de dulap, in asa maniera incat una din usi sa nu fie mai sus decat cealalta. Doar anumite modele permit ajustarea aceasta, iar reglajul este pe intervalul de 2 mm per balama.
c) Reglajul in adancime modifica distanta usii fata de corpul de mobilier, cand aceasta este inchisa. Pozitia usii fata de sifonier poate fi ajustata de la -0,5 mm la +2,8 mm prin modificarea pozitiei surubului de fixare din capatul bratului de balama.
Aceste masuri ar trebui sa fie suficiente pentru a ajusta linia dulapului si a corecta pozitia defectuoasa a usilor.